Odun Si̇rkesi̇ni̇n Kali̇tesi̇
Buradasınız: Anasayfa / Blog
19 Mayıs 2023, Cuma
Odun Sirkesinin Kalitesi
Renk (şeffaflık dahil), pH ve özgül ağırlık gibi özellikler, odun sirkesinin kalite değerlendirmesinde önemli faktörlerdir. Son yıllarda, özel üretim yöntemleri kullanılarak yapılan çeşitli ithal odun sirkesi ürünleri ve benzeri ürünlerin piyasaya sürülmesine tanık olunmuştur. Bu nedenle, güvenebileceğiniz bir üreticiden odun sirkesi almanız önemlidir.
Odun Sirkesinin Kalitesi

Odun Sirkesinin Kalitesi

Renk (şeffaflık dahil), pH ve özgül ağırlık gibi özellikler, odun sirkesinin kalite değerlendirmesinde önemli faktörlerdir. Son yıllarda, özel üretim yöntemleri kullanılarak yapılan çeşitli ithal odun sirkesi ürünleri ve benzeri ürünlerin piyasaya sürülmesine tanık olunmuştur. Bu nedenle, güvenebileceğiniz bir üreticiden odun sirkesi almanız önemlidir.

 

Ağaç Sirkesi Kalitesini Etkileyen 3 Ana Faktör

(1) Ağaç Türü
Japon meşesi, kayın ve ak meşe gibi geniş yapraklı ağaçlar iyi hammadde olarak kabul edilir. Bununla birlikte, geniş yapraklı bir ağaç olan Quercus acutissima, düşük bir bileşen konsantrasyonuna sahiptir.

Geniş yapraklı ağaçlardan ikincisi, çiftlik ürünlerinde sıklıkla çam, sedir, hinoki selvi, Japon karaçam ve bambu kullanılır. Bunlardan çamdaki bileşen konsantrasyonu oldukça yüksektir.

Farklı ağaçların farklı bileşen oranları vardır. Örneğin, ağaç sirkesinin temsili bir bileşeni olan asetik asit, geniş yapraklı ağaçlarda bambudaki% 1,4’e kıyasla% 3,5-4,0 miktarlarında bulunur.

(2) Ekstraksiyon Sıcaklığı
Ekstraksiyon süresi, beyaz dumanın yayıldığı dönemle sınırlıdır ve ilk duman süresini kapsamaz. Bu nedenle ekstraksiyon, odun kömürü (toprak) fırını egzoz portunun sıcaklığı 80-84 ° C olduğunda başlamalı ve sıcaklık 110-120 ° C olduğunda sona ermelidir. Duman maviye dönerse, madde fibrinle ayrışmış katrana dönüşür ve böylece ürünün antiseptik etkisini bozar.

(3) Ekstraksiyondan hemen sonra , odun sirkesi bileşenleri ile kimyasal bir reaksiyon (polimerizasyon) gerçekleşmeye devam eder. Bu nedenle madde, bileşenler yerleşene kadar 3-6 aylık bir süre bekletilmelidir.

 

İyi Ağaç Sirkesini Tanıma

(1) Yabancı maddeler içeren veya az bir miktarı cam bir kaba konulduğunda kirli görünen odun sirkesi kalitesizdir. Kaliteli bir ürünün berrak sarımsı kahverengiden kırmızımsı kahverengiye değişen bir tonu vardır. Renk, siyah çayın, biranın veya şarabın hoş tonuna benzer olmalıdır.

(2) Odun sirkesinin rahatsız edici bir kokusu olmamalıdır. Güçlü, keskin bir kokuya sahip olan odun sirkesi, pH’ı ayarlamak için buzlu asetik asit gibi bir madde içeren sentetik bir üründür.

(3) pH değeri 3 civarında olmalıdır. Daha yüksek ekstraksiyon sıcaklıkları daha yüksek asidik değerlere neden olur.

(4) Odun sirkesinin özgül ağırlığı, 15 ?? C sıvı sıcaklığında (Japon meşesi toprak fırında karbonize edildiğinde) 1.015 civarında olmalıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda çıkarılan odun sirkesinin özgül ağırlığı daha yüksektir. Bir demir fırın veya yanma fırını gibi bir toprak fırın dışında bir cihaz kullanıldığında özgül ağırlığın büyük ölçüde değiştiğini lütfen unutmayın.

(5) İyi odun sirkesini kimyasallar kullanarak da tanımlayabilirsiniz. Sıvı nötr noktada şeffaf kalırsa ve koku anormallik olmaksızın ilk kokuyla aynı kalırsa odun sirkesi kabul edilebilir. Kimyasal test, sıvının genç bir ağacın hücre sıvısı (özsu) olduğunu kanıtlamalıdır.

 

Düşük Kalite / Tehlikeli Ağaç Sirkesi

(1) Belirtilmemiş bir ağaç türünden elde edilen odun sirkesine dikkat edin. Kömür ürünü testi sırasında, odun kömürü ürünleri ağaç türüne göre sınıflandırılır. Güvenli bir ağaç türünden ve tanımlanmamış ürünlerden türetilmemiş ürünlerin odun kömürü olarak işlem görmesine izin verilmez. Benzer şekilde odun sirkesi ürünlerinde hammadde olarak kullanılan ağaç türü de açıkça tanımlanmalıdır.

Kafur ağacı ve Japon andromeda (zehirli yapraklı ericaceae yaprak dökmeyen ağaç) gibi insanlar ve hayvanlar için zehirli veya potansiyel olarak zehirli olan birçok ağaç vardır. Son yıllarda, odun sirkesinin hazırlanması Güneydoğu Asya’ya ve Brezilya’nın ürettiği pülverize kömür ile Şili’de de yayıldı. Bu nedenle, Japonya’nın yanı sıra yabancı ülkelerde de odun sirkesini çıkarmak için kullanılan ağaç türünün güvenliğini kontrol etmek giderek daha önemli hale geliyor. Örneğin Güney Amerika’da ok toksini olarak kullanılan ölümcül zehirli curare içeren bir ağaç var. Bu zehiri içeren ağaç türleri bölgeye göre farklılık göstermektedir.

(2) İnşaat sıyırma ağacından elde edilen odun sirkesi —– İnşaat malzemesi veya diğer sökülmüş malzeme hammadde olarak kullanıldığında, bu malzemeden elde edilen odun sirkesi, gerçek bir ağaçtan çok uzakta, fibrinin ayrışma ürünüdür. Ayrıca malzeme boya, böcek ilacı, çivi ve zımba gibi metal nesneler ve demir dışında metal içerdiğinde, son ürün insanlara, hayvanlara ve çiftlik ürünlerine zararlı maddeler içerir.

(3) Yüksek sıcaklıklarda ekstrakte edilen odun sirkesi —– Yüksek sıcaklıklarda ekstrakte edilen odun sirkesi genellikle siyah renktedir ve yağ yüzeyinde yüzer. Özellikle 425 C veya daha yüksek sıcaklıkta 3.4 benzpiren tespit edilir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir.

(4) Odun sirkesi kabı veya özütleme aygıtı aside dayanıklı bir malzemeden oluşmadığında —– Odun sirkesi ile temas eden özütleme aygıtının, depolama tankının ve kapların alanları aside dayanıklı bir maddeden oluşmalıdır. sentetik reçine gibi malzeme. Örneğin bir bidon kullanıldığında, metal sadece eriyerek odun sirkesinin koyulaşmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çinko ve diğer ağır metaller de eriyerek odun sirkesini tarımsal kullanım için uygunsuz hale getirir. Paslanmaz çelik ürünlerde bile demir ve diğer metallerin ürün içinde erimesi ihtimali mevcuttur. Kullanılan tüm paslanmaz çelik ürünler, Japon Endüstriyel Standardı SUS.304’te (aksi takdirde 18-8-Üretim olarak anılır) tanımlanan yüksek kaliteye uygun olmalıdır.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın