Neden Odun Sirkesi kullanmalıyım ?
– Yüksek yoğunluklu sıvı – mevcut tedarik zinciri altyapısına uyan “navlun maliyetleri – kapsam”
– Büyüyen bir kömür üretim endüstrisine değer katar
– Olası sürdürülebilir bir tedarik kaynağı
– Asya’da uzun yıllar boyunca yaygın kullanımın avantajları olmalıdır
– Bağımlılığı azaltmak için yüksek potansiyel sınırlı pahalı tarım kimyasalları üzerine
– Tohum çimlenme çarpma oranını büyük ölçüde ve ucuza artırma potansiyeli
Sap ve yaprak hastalıklarıyla ilgili olarak, birçok araştırmacı, odun sirkesinin hem doğrudan bir antiseptik etkiye hem de yaprak yüzeyindeki biyotayı değiştirerek dolaylı, profilaktik bir etkiye sahip olduğunu iddia ediyor . Yapraklar geçici olarak asitlendiğinde mikropların çoğalmasını engeller. Ancak yapraklara odun sirkesi sıkmanın en göze çarpan faydası, sirkenin bitkilerin hastalıklara karşı doğal direncini güçlendirme ve tarımsal kimyasalların geçirgenliğini artırma kabiliyetidir. Birçok araştırmacı, üzerine odun sirkesinin püskürtüldüğü yaprakların daha parlak ve yeşile döndüğüne dikkat çekiyor. Bunun, odun sirkesindeki bazı ester türlerinin klorofil seviyelerini artırması ve fotosentezi uyardığı için olduğunu varsayıyorlar.. Ayrıca şekerlerin ve amino asitlerin sentezine yardımcı oldukları varsayılmaktadır. Sonuç olarak, yaprak canlılığını ve dolayısıyla hastalığa karşı direncini artırmanın yanı sıra, odun sirkesi , tarımsal ürünün tadını da gerçekten iyileştirebilir. Ayrıca odun sirkesi tarımsal kimyasalların yaprak içerisine geçirgenliğini arttırır. Bu tür kimyasallar genellikle pH değeri 4-5 olan asitlerde en kolay çözünürler. Bu nedenle odun sirkesi ile birlikte püskürtüldüğünde daha etkili hale gelirler. Bu şekilde, kullanılan tarımsal kimyasalların miktarı ve kullanım sıklığı genellikle yarı yarıya azaltılabilir. Ancak alkali zirai kimyasallar, sirkenin içindeki asitlerle olumsuz reaksiyona girdiği için odun sirkesi ile karıştırılamaz.
Odun sirkesinin bir başka önemli faydasıbitki hücresi büyümesini ve diğer yararlı reaksiyonları kolaylaştıran enzimlere ve mikroplara yardımcı olduğu görülüyor. Bu mekanizma bilimsel olarak net olmasa da, birçok araştırmacı, odun sirkesi püskürtmenin bitkilerin daha sıkı köklenmesini sağladığını, yaprakların daha büyük ve dolgun büyümesine yardımcı olduğunu, aşırı nitrojeni etkisiz hale getirdiğini, bitkilerin metabolizmasını uyardığını ve şeker seviyelerini yükselttiğini iddia ediyor. Bitkilerin odun sirkesindeki eser elementlerden veya odun sirkesi fotosentetik işlemle ayrıştırıldığında üretilen diğer maddelerden olumlu şekilde etkilendiği varsayılmaktadır. 500 ila 1000 kat seyreltilmiş odun sirkesinin püskürtülmesi, güneş eksikliği veya zayıf topraktan kaynaklanan zayıf fotosentez nedeniyle çok tatlı olmayan meyvelerin tadını iyileştirir. Bu etkinin odun sirkesinin koenzim rolünden kaynaklandığı varsayılmaktadır. Örneğin kediotu asidi etil, turp ve Çin lahanasının büyümesine fayda sağlar. Metil asetat ve metil format gibi odun sirkesindeki bu tür esterler ayrıca bitkiler üzerinde güçlü bir büyüme hızlandırma etkisine sahiptir.
Tıpkı ahşap sirke pestisitler ve etkinliğini artırır herbisit , aynı zamanda gübre etkinliğini arttırır. Bunun nedeni, odun sirkesinin hem gübreyi hem de mevcut toprak besinlerini tamamlamasıdır . Örneğin çayın yetiştirilmesinde odun sirkesi uygulamalarında kullanılabilir fosforik asit düzeyinin üç katına çıktığı kaydedilmiştir. Bitkilerin kökleri, toprakta fosforik asidi çözen ve emen organik asitler salgılar ve odun sirkesindeki organik asitlerin de aynı etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.