Tarımda odun sirkesinin kullanımı eski Çin, Mısır, Yunanistan ve Hindistan’da en az iki bin yıl öncesine dayanıyor. Odun sirkesi de uzun bir geçmişe sahiptir ve örneğin Japonya’da ürünle ilgili çok sayıda sağlık iddiası sonucu günlük olarak kullanılmaktadır. 1930’lardan beri, ağaç sirkesi tarımda gübre ve büyümeyi teşvik edici ajan olarak da kullanılmaktadır. Odun sirkesi kullanımıyla ilgili antik kelimesi birçok belgede ve web sayfalarında belirtilmesine rağmen, pestisit olarak kullanılan odun sirkesinin ilk kayıtlarını doğrulayacak iyi bilimsel kanıtlar bulmak zordu. Muhtemelen yalnızca birkaç belge mevcuttur veya bilgiler dillerde yazılmıştır ve modern bilgi erişimiyle ulaşılması zor ülkelerde
Geleneksel piroliz işlemlerinde ahşap yavaş yavaş maksimum sıcaklığa kadar ısıtılır. Daha düşük proses sıcaklıkları (400 ºC) ve daha uzun buhar kalma süreleri, kömür üretimini kolaylaştırır. Yavaş pirolizin yanı sıra, bu tür termal işlemler için karbonizasyon, yıkıcı damıtma ve kuru damıtma gibi diğer terimler de kullanılır. Ahşabın pirolizi muhtemelen insanın ilk kimyasal süreciydi. Eski Çinliler tarafından uygulandığı bilinmektedir. Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar odun kömürleştirerek odun kömürü yaptılar ve yoğunlaşabilir uçucuları mumyalama amacıyla ve ahşap gemilerde derzleri doldurmak için topladılar.
Kömürleşmenin en önemli ürünü odun kömürüdür. Endüstriyel kömürleştirme, ağırlıklı olarak 100 m3 odun kapasitesine sahip büyük imbiklerde gerçekleştirilir. Ortalama yaş pratik verimleri ahşabın ağırlıkça yaklaşık% 35’i kadardır ve odun türü ve odun boyutuna, karbonizasyon sistemine, işlem süresine ve son sıcaklığa bağlıdır. Kayın ağacı, Avrupa’da odun kömürü üretiminde en yaygın hammaddedir. Ayrıca meşe, dişbudak, kızılağaç ve akçaağaç kullanılır. Kuzey Amerika’da hammaddeler arasında hikori, karaağaç, çınar ve bazı yumuşak ağaç türleri de bulunmaktadır. Kuzey ülkelerinde az miktarda huş ağacı kullanılır ve Güney Amerika ve Güney Afrika’da odun kömürü esas olarak sert ağaç türlerinden Okaliptüslerden üretilir.
1800’lerin sonlarına kadar odun karbonizasyonu başlıca piroliz süreciydi ve demir cevheri eritme için gerekli olan artan miktarda odun kömürü sağlıyordu. ABD’deki demir fırınları, 1840’lara kadar yalnızca odun kömürü kullanıyordu ve bir süre sonra, odun kömürü ile üretilen demir pazarının payının yerini giderek kömür ve kok demiri aldı. 1900’lere gelindiğinde, ahşabın kapalı imbiklerde ısıtılmasıyla ahşabın yıkıcı damıtılması ticari ölçekte yaygın bir şekilde uygulanıyordu. Üretilen buharlar, katran (odun katranı veya sedimantasyon katranı) ve sulu bir katman (piroligneöz asit) verecek şekilde yoğunlaştırıldı. İmbiklerde yaklaşık aynı miktarda ana ürün odun kömürü ve ham pirolijen likör (ham odun sirkesi) üretilir. Bu likör önce çökeltilir ve ardından çökeltme katranından boşaltılır. Katran, katran yağları ve katran zifti olarak bölünebilir. Ham piroligneöz asit öncelikle metanol, asetik asit ve çözünür katran içerir. Yüzyılın başında ahşap, son kimyasalların tek kaynağıydı.
Uçucu yağların etkili herbisitler olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde huş katranı yağı, çok sayıda yabani ot türü üzerinde herbisidal bir etki göstermiştir. Bir ön saha deneyi, huş ağacından yapılan piroliz sıvılarının geniş yapraklı yabani otların kontrolü için kullanılabileceğini gösterdi. Düşük konsantrasyonlardaki odun sirkesi bitki büyümesini uyarır. Çin’de yapılan saha deneyleri, biyokütle artıklarından yapılan odun sirkesinin kerevizin verimini ve kalitesini artıran yaprak gübresi olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bir odun kömürü (biyokömür) ve piroligneöz asit karışımının da toprak verimliliğini ve yatak bitkilerinin büyümesini artırdığı görülmüştür. Bambu sirkesinin piroliz sıcaklığına bağlı olarak bitki büyümesini simüle ettiği bilinmektedir. Bambu sirkesi ile yapılan muameleler de sebze büyümesinde bir artış olduğunu göstermiştir. Diğer çalışmalar, organik tarımdaki odun sirkesinin haşere kontrolü, toprak verimliliğini artırma ve bitki büyüme destekleyicisi veya inhibitörü gibi çeşitli uygulamalara sahip olabileceği sonucuna varmıştır. Tarımda odun sirkesi kullanımının bilimsel temelini geliştirmek için acilen daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu gösteren ticari reklamlar şeklinde önemli sayıda iddia sunuldu.
Ağaç Sirkesi Tayland’daki bitkilerden ve evlerden böcekleri uzaklaştırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır ve internette böcek kovucu olarak pazarlanan pirolijen ürünleri bulmak kolaydır. Bir böcek kovucu olarak odun sirkesinin etkinliği geniş çapta araştırılmamış veya yayınlanmamıştır ve bu nedenle bilimsel kanıt asgari düzeydedir. Bununla birlikte, 1973’te Strong, kuşları, kemirgenleri ve böcekleri uzaklaştırmak için buğday tohumu sert ağaç katranı ile işlendiğinde iyi sonuçlar bildirdi. Sert ağaç yağının da test edilen tüm böcekler için toksik olduğu bulundu. Tatlı mısır tarlalarından böcekleri kontrol etmek için pirolijen asit kullanıldığında çok benzer etkiler bulundu. Kızılağaç, karaçam ve huş ağacından pirolize edilen ağaç katranları, Japonya’da yapılan bir deneyde tarla faresinin (Clethrionomys rufocanus bedfordiae) kontrolü için etkili kovuculardı. Ek olarak, Finlandiya’da bildirilen bilimsel kanıtlar, huş katranı yağının sümüklü böcekleri (Arion lusitanicus) ve salyangozları (Aranta arbustorum) etkili bir şekilde kovduğunu göstermiştir.
Botanik yağların böcek kontrolü için potansiyeli iyi bilinmektedir ve botanik böcek öldürücüler özellikle gelişmekte olan ülkelerde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ağaç sirkesi, Japon Termite Reticulitermes speratus’a karşı yüksek termitisidal aktiviteler sergilemiştir ve yazarlar, fenolün orto ikamesinin Japon termit Reticulitermes speratus’a karşı termitisidal aktivitelerde önemli bir rol oynadığı sonucuna varmıştır ve yazarlar, fenolün bir orto ikamesinin, termitisidal aktivite. Yunanistan’da yapılan ön araştırma, bir sera deneyinde huş katranı yağı (% 1 v / v sulu çözelti) ile yapılan bir sprey uygulamasının patlıcan üzerindeki yaprak bitlerinin (Myzus persicae)% 95’ini öldürdüğünü gösterdi. Finlandiya’daki bir projenin sonuçları, huş katranı yağının yumurtlayan pisilleri (Trioza apicalis) itebileceğini ancak sinekleri (Delia floralis) itemeyeceğini ortaya koydu. Böcekler ve akarlar yağ ile kontrol edilemedi ve aynı zamanda hayvancılıkla yapılan toksik olmayan sirke uygulaması, sinek, kene ve pirelerin kovulmasını ve dış parazitlerin öldürülmesini akla getiriyor.
Odun sirkesinin, besin sindirilebilirliğini artırarak ve zararlı bağırsak koliformlarını azaltarak sütten kesilmiş domuzların performansını artırabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca odun sirkesi ile beslenen domuzların performansının organik asitle beslenenlere göre daha iyi olduğu görüldü. Buzağıların beslenmesi odun sirkesi içeren odun kömürü ile aktif hale getirilebilir. Nekka-Rich adlı sirke sıvısı, Cryptospiridosis parvum ookistlerine karşı antiprotozoan aktivite gösterdi. Nekka-Rich ile zenginleştirilmiş sütle beslenen buzağılar, tedavinin başlamasından 1 gün sonra ishalden iyileşme gösterdi. Odun kömürü ve odun sirkesi karışımının bir su yemi ve tavuk yeminde yararlı bir bileşen olarak yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Odun sirkesinin, besin sindirilebilirliğini artırarak ve zararlı bağırsak koliformlarını azaltarak sütten kesilmiş domuzların performansını artırabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca odun sirkesi ile beslenen domuzların performansının organik asitle beslenenlere göre daha iyi olduğu görüldü. Buzağıların beslenmesi odun sirkesi içeren odun kömürü ile aktif hale getirilebilir. Nekka-Rich adlı sirke sıvısı, Cryptospiridosis parvum ookistlerine karşı antiprotozoan aktivite gösterdi. Nekka-Rich ile zenginleştirilmiş sütle beslenen buzağılar, tedavinin başlamasından 1 gün sonra ishalden iyileşme gösterdi. Odun kömürü ve odun sirkesi karışımının bir su yemi ve tavuk yeminde yararlı bir bileşen olarak yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Hızlı pirolizden elde edilen piroliz sıvısı, Avrupa kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde fosil yakıtların yerini almak için uygun bir alternatiftir. Avrupa selüloz ve kağıt endüstrisi, akışkan yataklı kazanlara entegre 50’ye kadar pryolizatör oluşturma potansiyeline sahiptir. Kısa vadede piroliz petrol pazarı, kireç fırınlarında ve kazanlarda akaryakıt ve doğal gaz ikamesinde, uzun vadeli RTD ise nakliye yakıtlarına odaklanmaktadır.
Hızlı piroliz için tek ticari uygulama, yine de Red Arrow Products Company’nin, kapasite 1 ila negatif bir güç civarında olan gıda aromaları üreten tesisleridir. Entegre enerji ve kimyasal üretim tesislerinin, hızlı piroliz tesislerinin ekonomik yaşayabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için önemli bir potansiyele sahip olduğu artık kabul edilmektedir.
Japonya’da biyokömür pazarı çok hızlı gelişiyor ve tarımda odun sirkesi üretimini ve kullanımını artırabilir. Sırasıyla, bir eko şehir konsepti geliştirme planları, çevre teknolojilerinin bir unsuru olarak karbonizasyonun kullanımını teşvik eden bir itici güç görevi görecek.
Pestisitler için küresel piyasa değeri 2000 yılında 32 milyar ABD Doları olarak tahmin edilmiş, gelişmekte olan ülkelerin payı ise 3 milyar ABD doları civarındadır. Biyolojik mücadele ürünleri, dünya genelindeki bitki koruma ürünleri cirosunun% 2-3’üne sahiptir. ABD’de, EcoSMART Technologies’in bir düzineden fazla ürünü tescil ettirdiği 1999’un sonunda biyopestisit ve biyorasyonal madde pazarı hızla artmaya başladı. Biorationals veri tabanı odun sirkesini içermez, bu da birçok ülkede botaniklerin ticarileştirilmesinin piroliz sıvılarından çok uçucu yağlara odaklandığını gösterebilir.
Asya’da odun sirkesi pazarı farklı bir şekilde gelişiyor. Şu anda 128’i Çin’den gelen 189 ağaç sirkesi ürünü ticari bir ana sayfada listelenmiştir. Ağaç sirkesi bazlı haşere pazarı, Japonya’da ve Tayland, Kamboçya ve Çin gibi çok sayıda diğer Asya Ülkesinde oldukça ilerici.
Pestisit Kayıt prosedürü ülkeler arasında farklılık gösterir ve sonuç olarak piroliz sıvıları farklı şekilde listelenmiştir. ABD’de sirke, asgari riskli pestisit olarak listelenmiştir ancak odun sirkesi değildir. Çam katranı yağı, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Macaristan ve Kanada’da pestisit kullanımı için tescil edilmiştir, burada katran asidi yağı yalnızca Avustralya, Hindistan, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’ta tescil edilmiştir. Ardıç katranı yalnızca Yeni Zelanda’da kullanım için listelenmiştir. Avrupa’da odun sirkesi pazarı Asya pazarı ile karşılaştırılamaz.
Web link: http://www.woodvinegar.org/history.html