Prakrit Khamduangdao, sebze çiftliğindeki zararlıları kontrol altına almak için tarım kimyasallarına bir alternatif arıyordu. Bununla birlikte, kuzey Tayland’da teşvik edilen çeşitli botanik haşere kontrol önlemlerinden tamamen memnun değildi. Bazı doğal böcek kovucuların faydalı olmasına rağmen etkilerinin çok sınırlı olduğunu bildirdi. Ek olarak, yeterli miktarda gerekli ham bitki materyalini bulmak ve bunları spreyler halinde işlemek zahmetli ve zaman alıcıydı. Bay Prakrit odun sirkesini ilk duyduğunda2000 yılında ilgisini çekti. Bitki zararlılarını ve hastalıklarını kontrol edebilen odun kömürü üretiminin doğal bir yan ürünü fikrinden yola çıkarak ilk şişesini satın aldı. Ürünü kullanan Prakrit, karıştırma ve uygulama kolaylığından memnun kaldı. Nihayetinde, mahsullerinde çok daha az böcek zararlısı ve mantar hastalığı gözlemledikten sonra, odun sirkesinin etkinliğine ikna oldu. Kısa bir süre sonra, Bay Prakrit, 200 litrelik yatay bir tambur fırınıyla hem odun kömürü hem de odun sirkesi üretiminde kendi kendine yetti. O zamandan beri odun sirkesinin savunucusudur. Odun sirkesi (pryoligneous likör), Asya’nın temel doğal tarım girdisi olarak hızla kabul görmektedir. Bir gübre ve büyümeyi teşvik edici ajan olarak bildirilen tarımsal kullanım 1930’lara kadar uzanır ve bu da ürünü nispeten yeni bir yenilik haline getirir.
Tayland Tarım Bakanlığı’na göre, odun sirkesinin aşağıdaki geniş faydaları vardır:
• Toprak kalitesinin iyileştirilmesi
• Zararlıların yok edilmesi
• Bitki büyüme kontrolü; köklerin, gövdelerin, yumruların, yaprakların, çiçeklerin ve meyvelerin gelişimini hızlandırabilme
• Meyve bahçelerinde üretilen meyve miktarını artırmak için kullanılır
Mae Jo Üniversitesi’nden Dr. Arnat Tancho, faydalı mikrop popülasyonunu artırmak ve bitki kökü büyümesini desteklemek için toprak yüzeyine odun sirkesinin uygulanabileceğini de bildirdi. Ek olarak, ürün hastalıklara karşı mahsul savunmasını artırmaya yardımcı olabilir.
Odun sirkesi, odun kömürü üretiminden çıkan dumanın bir baca veya baca borusundan geçerken dış hava ile soğutulmasıyla üretilir. Soğutma etkisi, özellikle karbonizasyon tarafından üretilen dumanın sıcaklığı 80 ila 180ºC / 176 ila 356ºF (Nikhom) arasında değiştiğinde, piroligneöz sıvının yoğunlaşmasına neden olur.